MyMenu1

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

IDAHOBIT 2015


Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά που η 17η Μαϊου καθιερώθηκε ως ημέρα κατά της ομοφοβίας (IDAHO). Μέσα στα επόμενα χρόνια, συγκεκριμένα το 2009, προστέθηκε η τρανσφοβία ενώ από φέτος και η αμφιφοβία, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη περιεκτικότητα όσον αφορά τις διακρίσεις που δέχονται τα LGBTQI άτομα.

Η ημέρα αυτή, αντιπροσωπεύει ένα ετήσιο ορόσημο για την LGBTQI κοινότητα και κύριος σκοπός της είναι να τραβήξει την προσοχή της κοινωνίας, των ΜΜΕ και των αρχών προς την ανησυχητική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, των αμφισεξουαλικών και των διεμφυλικών ατόμων ανά τον κόσμο.

Η ημέρα του IDAHOBIT τοποθετήθηκε συγκεκριμένα στις 17 Μαίου, γιορτάζοντας με την κίνηση αυτή, την διαγραφή της ομοφυλοφιλίας ως ψυχική διαταραχή, το 1990.

Σε πολλές χώρες του κόσμου παρατηρείται πως η κατάσταση όσον αφορά τα LGBTQI δικαιώματα βελτιώνεται. Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα του 2015;

Τα τελευταία χρόνια, τα ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά. Το κύρηγμα μίσους συνεχίζει να στιγματίζει την LGBTQI κοινότητα ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από το ψήφισμα του νέου αντιρατσιστικού νόμου.

Η νέα κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης ώστε να περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ οι κουβέντες για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία, παραμένουν ταμπού.

Τα τρανς άτομα εξακολουθούν να δέχονται διακρίσεις καθημερινά ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά τρανς ατόμων που είναι αποκλεισμένα από την δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και την στέγαση.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας, της αμφιφοβίας και της τρανσφοβίας, καλούμε την LGBTQI κοινότητα να πάρει θέση στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της και να ενωθεί στον αγώνα κατά των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.

Διεκδικούμε ένα μέλλον πολύχρωμο, όπου όλες και όλοι θα είμαστε ίσες και ίσοι, ένα μέλλον όπου η διαφορετικότητα θα είναι αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου